A SCHOSSBERGER CSALÁD

A Schossberger család a Felvidékről Pestre települt kereskedő fiával együtt, gabonakereskedéssel, bankügyletekkel, a dohány- és cukoriparba való bekapcsolódással biztosította a család jövőjét, akik magyar nemesi címet 1863 -  ban, majd 1890-ben bárói rangot kaptak.

Az 1873-ban herceg Esterházy Miklóstól vásárolt turai családi birtokon elindult az építkezés. Ybl Miklósnak, a kor legismertebb magyar építészének grandiózus tervei alapján 1883 – ra elkészült az “Operaház kistestvéreként” is emlegetett neoreneszánsz stílusú kastély.

A főúri palotában nyugodt, kiegyensúlyozott, inkább visszafogott nagyúri életet élt a család és a későbbi leszármazottak. Az 1930-as évektől a több ezer hektáros birtokból házhelyeket, majd mezőgazdasági területeket kényszerültek eladni, átengedni.

A II. VILÁGHÁBORÚ

A magára maradt kastélyban a II. világháború ideje alatt szovjet katonai szállást, majd kórházat rendeztek be. 1946-tól 1973-ig a község általános iskolájaként működött, 1980-2003 között több tulajdonosa is volt az épületnek.

A JELEN

Ma az ingatlan a TRA Real Estates Kft. tulajdonában van. A kastély jelenleg a nagyközönség számára nyitva van, mindennap látogatható. Ezen túlmenően esküvők, fotózások, videoklipek és filmek helyszínéül is szolgál. Az ebből származó bevételeket a felújítás megkezdéséig a kastély állagmegóvására és kisebb felújítási munkákra fordítja a cég.
A kastély nettó alapterülete 2981 m2, és 10,1 hektár birtok kapcsolódik hozzá.

AZ ÉPÜLET

A kastély külső megjelenése az építés óta nem módosult, 1958 óta műemléki védettség alatt áll. Külön figyelmet érdemel: a tetőt borító természetes pala, mely eredeti francia pala; és az épület festőiségét adó magas téglakémények, kovácsoltvas díszrácsok, díszbádog csúcsdíszek, tetőablakok, a felújított óratorony, szélzászlóval.

A főépülethez 2 henger alakú torony és Pálmaház csatlakozik. Itt dísznövényeket tartottak, a kupolás terek közepén 3 szökőkút volt. A Pálmaház vaskazettás, boltíves kör alakú ablakaiban ólombetétes üvegek voltak.

A kastéllyal szinte egy időben épült az Operaház, melynek belső terei, díszítőfestései visszaköszönnek. Az 50 év élettartamú festés maradványai ma még láthatóak a Pálmaházban, és a központi csarnok boltívein, és a fénycsapdák körül.

Az épület egyediségének egyik érdekessége a tükörrel bélelt 8 fénycsatornán át érkező súrolt fény, amely az emelet felett a négyzetes, vaskeretű kazettákban színes üvegeken keresztül világította meg az alsó szintet. Különlegesen korszerű volt a kastély: korának összes technikai vívmányát magában foglalta. Az eredetileg 98 helységből álló épületben volt pl. étellift, központi fűtés, villanyáram, vízvezeték, minden szinten fürdőszoba, a falak között 30 cm-es légréteg szolgált szigetelésül, a kandallókürtők pedig a szellőzést biztosították.